Goldman analistlerine göre, 2026'dan itibaren Çin için CBAM altında çelik tarifeleri %6'ya ulaşacak ve 2032'de %21'e yükselecek. Çin ve Hindistan, verginin korumacı bir önlem olduğunu düşünseler de, bu durum Avrupa Birliği'nin 2050'ye kadar sıfır karbon emisyonu hedefinin bir parçası.
Alüminyum İhracatına Etkilerine Gelince
Alüminyum için, Çinli ihracatçılar için vergi %3'ten başlayacak ve 2032'de %7'ye çıkabilir. CBAM, AB ETS kapsamındaki ücretsiz emisyon izinlerinin kademeli olarak kaldırıldığı gibi karbon yoğun mal üreticileri için adil bir rekabet ortamı oluşturmayı amaçlıyor.
Ayar Mekanizması
İthalat vergilerinin kesin miktarı henüz belirlenmedi, çünkü bu, AB ETS altındaki mevcut karbon fiyatına ve 2026'ya kadar Çin'in emisyon yoğun sektörlere uygulayacağı karbon vergisine bağlı olacak.
Şimdiye kadar, Pekin yalnızca elektrik üreticilerine kota ve ticaret yükümlülükleri getirdi. Ancak, bu düzenleme 2025'te alüminyum, çimento ve havacılık sektörlerine, 2030'a kadar da çelik, kimya, kağıt ve cam endüstrilerine genişletilebilir.
Ciddi Etkiler
Baoshan Demir ve Çelik, Citic Pacific Özel Çelik, Nanshan Alüminyum ve Dingsheng Yeni Malzemeler gibi şirketler, CBAM tarafından kapsanan en yüksek potansiyel ciroya sahip ihracatçılar arasında yer alıyor.
Goldman'ın tahminlerine göre, 2026'da Asya-Pasifik bölgesinden Avrupa'ya ihraç edilen CBAM'ye tabi malların değeri yaklaşık 45 milyar doları buluyor ve bölgenin toplam ihracatının %4'ünü oluşturuyor.
Çin, gelecekteki vergilerden en çok etkilenecek ülke olarak öne çıkıyor. 2022'de CBAM'ye tabi olan Çinli karbon yoğun malların değeri 20.5 milyar doları bulurken, bu rakam Hindistan için 8.7 milyar dolar ve ABD için 4 milyar dolardı. Ancak, Hindistan'ın çelik ihracatçıları, üretim süreçlerinin Çin'e kıyasla daha karbon yoğun olduğu için daha yüksek vergilere tabi olabilir.