Öne Çıkanlar ticaret savaşı sıfır otomobil lme borsası tasarruflu yapı teknolojileri serdar urfalılar

Bu haber kez okundu.

İhracattaki Gelişmelerde Son Durum

Haziran ayındaki yüzde 5'lik artışla 12.6 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Otomotiv liderliğini sürdürsede kimya ve çelik sektörlerinin haziran atağı dikkat çekti. Her iki sektör yeni pazarlara ulaşarak anlamlı ihracat rakamları elde ederken, ABD'ye olan ihracattaki düşüş de dikkat çekti.

Türkiye ihracatı, haziranda geçen yıla göre yüzde 5 artarak 20 aydır sürdürdüğü kesintisiz yükselişe devam etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre haziranda 12 milyar 602 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Yılın ilk yarısında ihracat ise yüzde 7.4 artışla 81.9 milyara çıkarken, bu rakam son 12 aylık ihracat ise yüzde 9.7 artışla 161.5 milyar dolara ulaştı. İlk 6 ayda Euro'nun dolardan daha değerli olmasının yani Euro dolar paritesinin ihracata katkısı ise 5 milyar dolar oldu. İhracatta haziranda çelik dikkat çekmeye devam ederken otomotivdeki ivme kaybı dikkat çekti. Kimya sektörü ize uzak doğu turuna çıktı. Haziranda en çok ihracat yapılan ülkelerde ABD ve Irak'ta kayıplar meydana geldi. ABD'ye çelik ve otomotiv ihracatındaki azalma kayıpta etkili oldu. Irak'ta ise mücevher ve hububat ihracatındaki düşüş sıkıntı meydana getirdi.

Otomotivdeki Düşüş

Haziranda sektörel bazda en fazla ihracatta her zamanki gibi 2.5 milyar dolarla otomotiv sektörü yer aldı. Otomotivdeki artık bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.9'da kaldı. Bu hız kaybında ABD'ye yüzde 67.1 Avusturya'ya yüzde 16.6 İsveç'e ise yüzde 25.2'lik ihracat düişüşü etkili olmuştur. Bu arada dikkat çeken ülkelerde var. Türkiye'nin Güney Kore'ye otomotiv ihracatı yüzde 163.3 arttı. 6 aylık ihracatta ise yüzde 111.2 yani iki katından fazla yükselişle 56.5 milyar dolara yükseldi. Avrupa ülkelerinideki ticaretiyle Türkiye'de ihracatta 1 numara olan otomotiv sektörünün yeni pazarlara açılmış olması liderliğini daha da pekiştirecektir.

Uzakdoğu Seferi

Kimya sektörü Türkiye ihracatı için en değerli sektörlerden biri. Haziranda ise Uzak Doğu’da dikkat çekici hamleler yaptıkları ortaya çıkıyor. Haziranda 1.4 milyar dolarlık ihracat yapan kimya sektörü Çin’e yüzde 206.7, Hindistan’a yüzde 387.4 ihracat artışı gerçekleştirdi. Ve bu ihracatlar 40 milyon doları aşarak sektör için anlamlı seviyeye ulaştı. Kimya sektörünün ABD’ye ihracatındaki yüzde 30.7’lik artış da önemli. Çoğu sektörün haziranda kayıp yaşadığı ABD’de kimyacılar ayakta kalmayı başardı.Geleneksel sektörlerimizin başında gelen hazır giyim haziranda 1.3 milyar dolarlık ihracat yaptı. Sektörde gerçekten veriler de geleneksel gidiyor. Avrupa ülkelerine ihracatta yüzde 1-10 arası değişen artışlar yaşayan sektörde kayıp ise yüzde 5 ile İngiltere’de. ABD’de bu sektörün kayıp yaşayan pazarlarından. Tekstil sektörü de Çin’e yaptığı ihracatta yakaladığı yüzde 131.7’lik artış ile haziranın kazananları arasında.

Çelikteki Büyük Fark

Çelik sektörü 2018’in tartışmasız en dikkat çeken sektörü. ABD yasakları gelmişken bile ihracatta haziran ayının yüzde 34.6 ile en yüksek artışını yaşayan sektör olmayı başardı. Çelik sektörünün ABD’de haziran ayı kaybı yüzde 30.4, 6 aylık kayıp ise yüzde 42’ye gelmiş. Ama bu kayıplar sektörü yıldırmadı. Avrupa’da durdurulamaz bir yükseliş yaşayan sektör haziranda da Almanya, Belçika, İspanya, İtalya, Romanya gibi ülkelere neredeyse iki katına yakın ihracat artışı gerçekleştirdi. Sırf bununla da kalmadı Etiyopya, Haiti, Dominik gibi ülkelere de milyon dolarları aşan ihracat yaptı. Çelik sektörü alternatif pazarlar yaratma ve Çin’in küresel piyasadaki boşluğunu doldurmada bu yıl oldukça başarılı bir seyir izliyor.

12 Ayda İhracattaki Büyük Rekor

YENİ başkanı olarak önceki gün İsmail Gülle’yi seçen TİM’de henüz devir teslim gerçekleşmediği için haziran verilerini de Mehmet Büyükekşi değerlendirdi. Büyükekşi, 12 aylık kümülatif ihracat rakamlarının 161.5 milyar dolara ulaştığını vurgulayarak bunun Cumhuriyet tarihi rekoru olduğunu belirtti. Yılın ilk yarısında yakalanan yüzde 7.4’lük ihracat artışının, yılın geri kalanında daha da yukarıya taşınacağını söyleyen Büyükekşi, değerlendirmelerini “Her ne kadar Euro dolar paritesindeki gerileme ihracat artışımızı düşürecek olsa da belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla birlikte ekonomimizde yeniden canlanma yaşanacak” dedi.

Yunanistan'daki Büyük Artış

EN fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında ise en yüksek artış yüzde 47.6 ile Yunanistan’a oldu. Yunanistan’a bu başarının sebebi kimya sektörünün ihracatını ikiye katlaması. Ülke grubu bazında bakıldığında haziranda AB’ye ihracat yüzde 8 artarken, AB’nin Türkiye ihracatındaki payı yüzde 52.1 oldu. Haziranda 1081 firma ilk kez ihracat yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner6

banner8