Öne Çıkanlar ticaret savaşı metal borsası çelik banka haberleri rusya haber

Bu haber kez okundu.

YIPRANMA PAYI HANGİ MESLEKLERDE GEÇERLİ OLACAK?

İdari görevlerde bulunan çalışanlar bu yasadan yararlanamayacaklar.

Türkiye’de toplam 18 meslekte yıpranma payı bulunuyor. Yıpranma payı ile çalışma koşulları ağır olan meslek gruplarından daha çabuk emekli olunması için gerekli işlemler yapılması hedefleniyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda ‘’fiili hizmet zammı’’ olarak geçen yıpranma payı ile çalışma koşullarının ağır olması nedeniyle diğer mesleklere göre daha fazla performans isteyen ve diğer meslek gruplarından daha çok yıpranmaaya maruz kalınan işlerde daha çabuk emekli olunması planlanıyor.

Yıpranma payı hakkına sahip olan meslek gruplarında çalışanlara çalıştıkları her yıl için ek 90 gün fiili hizmet zammı veriliyorsa, 12 ay çalışan bir personel, 15 ay çalışmış gibi sayılıyor. Buna göre normalde her yıl emeklilikte 360 gün olarak kabul edilirken, fiili hizmet zammı kapsamındaki mesleklerde her yıl 360 güne ek olarak 60 – 180 gün arasında değişen oranlarda prim ödeme gün sayısı ilave ediliyor. Yani, normal bir işte çalışanın emekliliğinde yılda 360 gün dikkate alınırken, fiili hizmet zammı kapsamındaki işlerde 420 ile 540 gün arasında prim ödeme günü dikkate alınıyor.

Türkiye’de 18 grup çalışan için fiili hizmet süresi zammı uygulanıyor. Bunlar, kurşun ve arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında, TSK’da, Emniyet’te, Milli İstihbarat Teşkilatı’nda, basın ve gazetecilikle, TRT’de görev yapanlarla TBMM’de yasama organı statüsünde çalışanlar.

Basında yer alan iddialara göre sağlık sektöründe çalışan kişilere de yıpranma payı geliyor. Buna göre; sağlık personelleri ağır işte çalışan personel gibi 60 günlük yıpranma hakkı elde edecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
YILMAZ YALÇIN 5 yıl önce

ALÜMİNYUM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLAR,,BÖLÜM BÖLÜM AYRILIYOR MU,,YOKSA TAMAMI YIPRANMA PAYINDAN FAYDALANABİLİYOR MU..

banner6

banner8